Domácí zdravotní péče MediClinic

Domácí zdravotní péče MediClinic

Publikováno: 11.06.2024

Délka čtení: 3 minut , 448 slov

Autor: MediClinic

Domácí zdravotní péče MediClinic je skvělou volbou pro pacienty všech věkových kategorií, plně hrazenou ze zdravotního pojištění. Tato služba je u pro pacienty s různými diagnózami, ať už jde o akutní nebo chronická onemocnění, kde není nutná hospitalizace. Díky této péči se může doba hospitalizace výrazně zkrátit nebo dokonce úplně eliminovat.

Empatická péče v domácím prostředí hrazená ze zdravotního pojištění

Kvalifikované zdravotní sestry MediClinic poskytují empatickou ošetřovatelskou péči v domácím prostředí pacienta, což významně přispívá k rychlejší rekonvalescenci. Péče je indikována praktickým lékařem nebo ošetřujícím lékařem během hospitalizace.

Domácí zdravotní péče je plně hrazena ze zdravotního pojištění a vyžaduje indikaci ošetřujícího praktického lékaře. Specialista nebo ošetřující lékař lůžkového oddělení může tuto péči indikovat také, avšak pouze na dobu 14 dnů po propuštění z nemocnice.

Po běžném vyšetření lékař stanoví formu a cíl zdravotní péče, včetně doporučené frekvence návštěv sester. Sestra na základě tohoto doporučení vypracuje ošetřovatelský plán, kterému se jednotlivé návštěvy přizpůsobí. Lékař je pravidelně a přesně informovaný o průběhu léčby pacienta. Díky úzké spolupráce zdravotní sester a lékaře může včas dojít ke změnám nebo pokračování v ošetřovatelském plánu.

Agentury domácí zdravotní péče mohou kontaktovat rodinní příslušníci pacientů nebo i samotní pacienti. Sestry z Domácí zdravotní péče MediClinic poskytují péči 7 dní v týdnu, dle aktuálního stavu pacienta a ošetřovatelského plánu.

Rozdíl mezi domácí zdravotní péče a domácí péčí

V rámci domácí zdravotní péče provádějí všeobecné sestry odborné zdravotní úkony, jako jsou převazy ran, ošetřovatelská rehabilitace, prevence imobilizačního syndromu, nácvik chůze v rámci bytu, aplikace injekcí, infuzí a inzulinu, odběry biologického materiálu, prevence a léčba proleženin, péče o stomie a měření biologických funkcí.

Oproti tomu domácí péčí se rozumí péče o dlouhodobě nemocné poskytované odbornými sociálními pracovníky. Ti pomáhají péčí o sebe samé, s hygienou, oblékáním, vařením, stravováním nebo při údržbě domácnosti. Pečovatelé mohou fungovat také jako doprovod k lékaři, na rehabilitace i k volnočasovým aktivitám. 

Ve zkratce tedy: sestry zdravotní péče se zaměřují pouze na odborné zdravotní výkony. Pokud pacient potřebuje pomoc v oblasti pečovatelské péče např. s nákupy, vařením, úklidem, osobní hygienou, je třeba obrátit se na poskytovatele pečovatelských služeb.

Rozdíly jsou také ve financování. Zatímco domácí zdravotní péče je hrazena ze zdravotního pojištění, domácí péče je financována dlouhodobě nemocným nebo jeho blízkými. Lze také žádat o příspěvek na péči. Částka tohoto příspěvku je vypočítána tak, aby pokryla náklady na sociální služby nezbytné pro zachování životní úrovně. Výše příspěvku, podmínky jeho získání a míru nemohoucnosti upravuje zákon o sociálních službách č. 108/2006 Sb. a Vyhlášky č. 500/2006 Sb.

Kde naše služby najít

MediClinic domácí zdravotní péči najdete v lokalitách Praha, Brno, okres Třebíč a Svitavy. Pro bližší informace navštivte naše webové stránky nebo kontaktujte vrchní sestru ve vaší lokalitě, centrální telefonní číslo je od 1. 7. +420 251 034 500. Naše sestry jsou vám vždy ochotné poradit a pomoci.

Čtěte zajímavé články