Příbramská nemocnice bude využívat robotický operační systém

Příbramská nemocnice bude využívat robotický operační systém

Publikováno: 06.08.2024

Délka čtení: 2 minut , 287 slov

Autor: Nemocnice Příbram

Nový přístroj Aquilion One Genesis od značky Canon nabídne po všech stránkách kvalitnější obraz při menší zátěži záření pro pacienta.

Příbramská nemocnice bude u vybraných operačních výkonů využívat robotický operační systém. Doporučující stanovisko udělila krajské nemocnici v minulých dnech přístrojová komise ministerstva zdravotnictví. Rozhodnutí bylo důležité pro to, aby nemocnice mohla výkony nasmlouvat u zdravotních pojišťoven. Novou inovativní metodu operování by mohla nemocnice u prvních pacientů využívat od příštího roku, bude to obnášet investici zhruba 70 milionů korun. Tato metoda je nejen přesnější, ale zároveň méně zatěžující pro pacienta, což by mělo vést k zásadně kratší délce jeho hospitalizace, informoval dnes mluvčí Středočeského kraje David Šíma.

"Pro naši krajskou nemocnici, ale i pro celé středočeské zdravotnictví je to velký krok. Robotické operace představují budoucnost naší medicíny a zásadně pomohou příbramským zdravotnickým expertům při péči o pacienty. Jde o pokročilý systém pro laparoskopickou operativu, který bude nemocnice využívat především při urologických, chirurgických a gynekologických výkonech," uvedl hejtmančin náměstek pro zdravotnictví Pavel Pavlík (ODS).

Nemocnice interně nastavila takové postupy, aby se její lékaři pomocí dalších zobrazovacích metod a vyšetření dokázali postarat o maximální množství pacientů. Nové CT v hodnotě 41 milionů bylo financováno z velké části díky dotaci Středočeského kraje (30 milionů korun).

Příbramská nemocnice usilovala o robotickou chirurgii delší dobu a před několika dny získala doporučující stanovisko od přístrojové komise na ministerstvu. Právě to je zásadní pro jednání se zdravotními pojišťovnami kvůli nasmlouvání výkonů v robotické chirurgii.

Ředitel příbramské nemocnice Stanislav Holobrada věří, že nenastanou mimořádné události, které by mohly projekt odsunout. Nemocnici nyní čeká projektování, porovnání nabídek pomocí výběrového řízení a proškolení operačních týmů. "Jsem přesvědčen, že během roku 2025 odoperujeme první pacienty pomocí tohoto robotického systému. Ze zkušeností z jiných nemocnic víme, že zhruba za rok se dá vše stihnout," dodal Holobrada.

Čtěte zajímavé články