Dědičnost penisu – genetická loterie

Dědičnost penisu – genetická loterie

Publikováno: 21.08.2024

Délka čtení: 2 minut , 342 slov

Autor: Redakce

V naší populaci mnoho lidí zastává názor, že velikost penisu je dědičná, a že ji chlapec dědí po otci. Vskutku se tato myšlenka nabízí, po kom jiném by ho zdědil, že ano? Ale přece to tak není. Vzhled mužského pohlavního orgánu je totiž z velké části dílem matky. Jak to funguje? První si musíme osvětlit základní informace o mužských a ženských chromozomech.

Lidé mají 23 párů chromozomů na kterých je uložena veškerá jejich genetická informace. Z toho je 22 párů autozomů a jeden pár gonozomů, tedy pohlavních chromozomů. Pokud se narodí muž, tak získává gonozomy typu X a Y a když se narodí žena, tak získává gonozomy typu X a X. Z toho nám vyplývá, že když se narodí zástupce mužského pohlaví, tak chromozom Y musí zdědit po otci, jelikož matka jím vybavena není a tím pádem od matky získá chromozom X.

Teď se na ty chromozomy a jejich funkce musíme podívat podrobněji. Chromozom Y je totiž podstatně menší a tím pádem nese méně genetické informace než chromozom X, mluvíme o množství genů do 200. Nejdůležitějším z nich je gen SRY, který nám determinuje vývoj mužského pohlaví a tím pádem určí i vývoj pohlavních znaků. 

Oproti tomu chromozom X může nést až 1400 genů. Nyní už asi vidíte, kam tím míříme. Spousta genů pro množství receptorů pro pohlavní hormony a pro vývoj je totiž uložena na chromozomu X a čím více receptorů máme, tím jsou hormony účinnější. A čím účinnější hormony, tím intenzivnější vývoj pohlavních znaků. Z těchto informací nám vyplývá, že na tom, jakého pohlaví bude narozený jedinec, má zásluhu chromozom otce. Oproti tomu na vývoji pohlavních znaků se výrazněji podílí chromozom matky.

Samozřejmě ani genetická výbava sourozenců se nemusí shodovat, jelikož matka má chromozomy X dva a každý ze sourozenců může zdědit odlišný. Zároveň je třeba počítat i s dalšími velkými hráči genetiky jako jsou genová vazba a crossing over. S vývojem může zamávat i strava a prostředí, kde člověk vyrůstá, takže vše není pouze černobílé. 

Pokud vás tato zajímavost z genetiky zaujala, tak nám určitě dejte vědět a my si pro vás zase něco připravíme!

Čtěte zajímavé články