Výsledky průzkumu – preference zdravotníků

Výsledky průzkumu – preference zdravotníků

Publikováno: 21.08.2024

Délka čtení: 2 minut , 287 slov

Autor: Redakce

V posledních měsících jsme od budoucích a aktuálních zaměstnanců ve zdravotnictví zjišťovali, jaké faktory jsou pro ně důležité při výběru pracovního místa.

Do průzkumu Pracuj ve Zdravotnictví na téma Preference budoucích zdravotníků se zapojilo 1 059 respondentů z České republiky a ze Slovenska. 

Faktory při výběru budoucího zaměstnání ve zdravotnictví
Nejdůležitějším faktorem pro budoucí zdravotníky je Kolektiv a atmosféra na pracovišti. Na druhém místě je „Work-life balance“, což potvrzuje, že mladí lékaři a sestřičky očekávají dostatek času na odpočinek a přiměřený počet nočních služeb. Platové ohodnocení je na třetím místě. Na konci žebříčku se umístily benefity jako náborové příspěvky, služební byt atd., které nehrají velkou roli.

Mezi budoucími zdravotníky převládá preference práce ve veřejných zdravotnických zařízeních, i když více než polovina respondentů uvedla, že jsou v této otázce indiferentní.

Preference budoucích zdravotníků
Když jsme se respondentů zeptali, jaký plat očekávají za svou práci po třech letech praxe, dostali jsme velice široké spektrum odpovědí. Nejvyšší plat očekávají studenti čtvrtého až šestého ročníku všeobecného lékařství a to v průměru 70 000 Kč měsíčně. Hned za nimi jsou v závěsu studenti prvního až třetího ročníku s průměrem 60 000 Kč. Okolo 55 000 Kč očekávají plat zdravotní sestry. Studenti všeobecného ošetřovatelství a jiných bakalářských oborů očekávají plat pohybující se kolem 45 000 Kč.
Preference budoucích zdravotníků
Z výsledků také vyplývá, že muži mají představy o vyšším platu než ženy, kdy se průměrem pohybujeme až v desetitisícovém rozdílu. Z geografického hlediska na vysokém platu také nejvíce záleží obyvatelům města Prahy, hned za nimi jsou obyvatelé Karlovarského kraje a Královéhradeckého kraje, kdežto na posledním místě se umístili obyvatelé Pardubického kraje, kde je průměrný očekávaný plat 48 000 Kč.

Už teď se můžete těšit na náš další průzkum zaměřený na otázku: „Jak si medici a medičky vybírají specializaci?“, který zveřejníme koncem roku 2024.

Čtěte zajímavé články