Umělá inteligence přináší revoluční změny do medicíny. V táborské nemocnici nyní testujeme systém CARE BOT

Umělá inteligence přináší revoluční změny do medicíny. V táborské nemocnici nyní testujeme systém CARE BOT

Publikováno: 11.09.2024

Délka čtení: 2 minut , 333 slov

Autor: Nemocnice Tábor

Umělá inteligence (AI) přináší revoluční změny do medicíny. V posledních letech se stává klíčovým faktorem v diagnostice a léčbě nemocí. Jedním z příkladů, jak AI mění zdravotnickou praxi, je systém CARE BOT, který se testuje i na radiologickém oddělení v Nemocnici Tábor, a.s.  Představme si, jaké jsou jeho hlavní výhody a jaký dopad má na péči o pacienty. 

 CARE BOT: Pomocník radiologů

CARE BOT, je český projekt, který využívá AI k analýze rentgenových snímků plic. Jeho hlavním cílem je urychlit diagnostiku a zlepšit péči o pacienty. Díky pokročilým algoritmům dokáže CARE BOT rychle identifikovat patologie, jakou jsou nádory, záněty nebo plicní onemocnění. Lékaři mohou lépe plánovat léčbu a minimalizovat lidské chyby. Pro pacienty to znamená větší šanci, že se onemocnění rozpozná včas a zahájí se správná léčba. Počet radiologických vyšetření neustále roste, ale počet lékařů zůstává téměř stejný. Umělá inteligence je proto žádaným partnerem, díky kterému bude lékař schopen zvládnout velký počet vyšetření v požadované kvalitě. 

 Systém HAIDI a snižování rizika infekcí spojených se zdravotní péčí

Dalším systémem, který byl spuštěn v táborské nemocnici na přelomu února a března 2022 je aplikace HAIDI. Jedná se o český projekt, který využívá prvky umělé inteligence ke sběru dat a analýze dat a prevenci infekcí spojených se zdravotní péčí. Jeho cílem je odhalit a snížit výskyt infekcí, které mohou postihnout pacienty během jejich pobytu v nemocnicích. Díky systému HAIDI se včas odhalují kritická místa a příčiny nákaz pacientů a nastavují se efektivní cílená opatření včetně prevence. HAIDI poskytuje také údaje potřebné pro nastavení správné antibiotické politiky. 

 Dlouhodobá studie SENIC organizovaná CDC prokázala nejvyšší účinnost kontroly infekcí v nemocnicích, které měly zaveden systém lokální surveillance, na jehož výsledky účelně reagovaly cílenými opatřeními realizovanými speciálně trénovanými pracovníky kontroly infekcí. Tyto nemocnice dokázaly snížit výskyt infekcí o 32%, zatímco v zařízeních, která zavedla pouze základní hygienické postupy, se výskyt snížil o pouhých 6%. V nemocnicích, které praxi neměnily vůbec, za shodné období vzrostl výskyt infekcí o 18%.

Umělá inteligence v nemocnicích má obrovský potenciál. Její další rozvoj přinese ještě více inovací a zlepšení péče o pacienty. 

Čtěte zajímavé články