MAYO CLINIC – jednička ve světě

MAYO CLINIC – jednička ve světě

Publikováno: 10.03.2024

Délka čtení: 4 minut , 696 slov

Autor: Redakce

Nemocnice v USA, trvale se umísťující na prvním místě jako nejvíce uznávaná nemocnice na světě. Co je na ní tak zajímavého?

Historie 

Klinika má svůj původ v 80. letech 19. století, kdy se bratři William a Charles Mayo rozhodli společně založit nemocnici ve městě Rochester, které leží v Minnesotě. Za úspěch nemocnice tito mladí chirurgové velmi vděčili františkánským sestrám, které jim umožnily nemocnici otevřít zajištěním sesterského personálu. Nemocnice se dočkala otevření na podzim roku 1889 pod názvem Mayo Clinic Hospital, Saint Marys Campus a měla pouhých 27 lůžek. 

V průběhu let se nemocnice rozrůstala stejně jako okolní město Rochester. Aktuálně má 1265 lůžek, provozuje 70 operačních sálů a z důvodu zvyšujícího se počtu pacientů byla postavena ve městě ještě druhá nemocnice. Během let Mayo expandovalo i do zbytku USA a dnes pod něj spadá 16 nemocnic, celá řada dalších klinik a ročně se postará o více než 600 000 pacientů.

Jak Mayo změnilo svět zdravotnictví? 

Objevů a novinek, s kterými tato klinika přišla, je celá řada. Našli jsme pro vás ty nejzajímavější.

V roce 1905 doktor Wilson přišel s technikou zmraženého řezu, která umožňuje odebrat vzorek tkáně během operace. Za pár minut se tak zhotoví preparát, který patolog prohlédne, diagnostikuje, zda se jedná o nádor a informuje operační tým, zda má dále pokračovat. Díky této proceduře se již nemusí provádět dvě operace (jedna kvůli odběru vzorku a druhá k odstranění nádoru), ale vše se děje během jedné operace.

V roce 1950 se zaměstnanci Mayo Clinic, doktor Philip S. Hench a biochemik Edward C. Kendall, podělili o Nobelovu cenu za medicínu a fyziologii za spoluobjevení struktury kortizolu spolu s polsko-švýcarským chemikem, Profesorem Tadeusem Reichsteinem, z univerzity v Basileji.

Mayo Clinic otevřela první vyhrazený pooperační zotavovací prostor na světě, ve kterém se pacienti po operaci srdce mohli po dlouhém a náročném zákroku stabilizovat. Takový prostor je nyní známý jako jednotka intenzivní péče (JIP).

V Mayo vyvinuli zařízení, které zajistilo ohromný průlom v kardiochirurgii. Toto zařízení umožnilo obcházení přirozeného srdce a plic pacienta, aby krev cirkulovala a docházelo tak k výměně dýchacích plynů. To dosud ještě ještě nikdo nedokázal a díky tomu se usnadnila stabilizace pacienta během operace. Tento přístroj se stal mezinárodně známým jako Mayo-Gibbon heartlung bypass machine.

Klinika spolupracuje i s naší zemí a v roce 2012 bylo ve spolupráci s Mayo otevřeno Mezinárodní centrum klinického výzkumu Fakultní nemocnice u sv. Anny.

A proč je i v dnešní době jedničkou mezi ostatními nemocnicemi?

Toto tvrzení vyplývá například z žebříčku Global Hospital Rating, ve kterém získala Mayo Clinic v roce 2023 opět první místo. Tento žebříček hodnotí nemocnice na základě doporučení od lékařů, veřejně dostupných ukazatelů kvality nemocnic a údajů o spokojenosti pacientů. 

Abychom vám tuto instituci více přiblížili, získali jsme pro vás výpověď studenta LF v Hradci Králové, který zde byl na letní stáži. Lékařská fakulta v Hradci Králové je totiž jediná fakulta v Čr, která na Mayo studentům přímo zprostředkovává stáže.

,,Stáž na Mayo Clinic je skvělá příležitost pro mediky nejen z LF HK, jelikož se jedná o prestižní nemocnici, která byla v roce 2023 hodnocena jako nejlepší na světě. Hodně mě překvapilo, že veškerý personál byl extrémně příjemný od security přes sekretářky až po lékaře. Možná právě pozitivní motivace do práce je to, co Mayo Clinic odlišuje od spousty institucí u nás. Velkým překvapením pro mě bylo, že práce na Mayo Clinic je opravdu týmová - měl jsem možnost být v několika výzkumných projektech, kde jsem viděl, že je zapojeno hned několik vědců, každý měl na projektu své místo a navíc ta kolaborace skutečně funguje. Mayo Clinic dělá maximum pro to, aby se na ní všichni pacienti i zaměstnanci cítili dobře a vážení, a daří se jí to bravurně. Ať už je to milý personál, profesionální péče, moderní budovy anebo třeba každodenní sekání trávníku, všechny tyto skutečnosti a mnoho dalších přispívají k tomu, že atmosféra na Mayo je velice příjemná. Byl jsem překvapený, že naprostá většina lidí byla opravdu ochotná mi pomoci a dát mi prostor pro další rozvoj. Udivilo mě také, že každý nový zaměstnanec musí projít úvodním kurzem, kde se dozví o Mayo Clinic hodnotách, poslání, vizi a cílech, je seznámen s historií a mentalitou instituce. A trochu zvláštní mi přišel návyk, že zaměstnanci chodí ve scrubu nejen v nemocnici, ale i z nemocnice domů.”


Redakce Pracuj ve zdravotnictví

Čtěte zajímavé články