Nemocnice Šumperk otevírá novou Ambulanci kostní denzitometrie

Nemocnice Šumperk otevírá novou Ambulanci kostní denzitometrie

Published: 01.07.2024

Time to read: 2minutes , 302words

Author: Bc. Jana Gajdošová

Od 1. července 2024 spouštíme provoz nové Ambulance kostní denzitometrie!

Kostní denzitometrie je vyšetřovací metoda, díky které lékaři zhodnotí hustotu kostní tkáně. Jde o nebolestivé vyšetření, během kterého denzitometr změří obsah minerálů v kostech. Vyšetření pomáhá odhalit takzvanou osteoporózu, onemocnění způsobené řídnutím kostí. Řídnutí kostí je bohužel přirozenou součástí stárnutí organismu. U někoho ale tento proces probíhá rychleji, než je obvyklé, což vede k osteoporóze a zvýšenému riziku zlomenin. Kost je živá tkáň, která odumírá a zároveň se hned obnovuje. K osteoporóze pak dochází, když se obnova kostní tkáně zpomalí.

Dopady osteoporózy

Pacienti s osteoporózou mají v důsledku oslabení kostní tkáně mnohem větší náchylnost ke zlomeninám. Stav kostí se zhoršuje pomalu během let a nemoc je často odhalena až když dojde k fraktuře za okolností, které by normálně ke zlomenině nevedly. Někdy může frakturu způsobit dokonce i kýchnutí nebo kašel. Při osteoporóze se nejčastěji objevují zlomená zápěstí, kyčle a obratle, ale na oslabeném skeletu může dojít ke zlomeninám i na jiných místech. U některých lidí se v důsledku osteoporózy může vyvinout i charakteristické dopředu nakloněné držení těla, jehož příčinou jsou patologické změny na páteři, která nedokáže unést váhu těla. Kolabující obratle často provázejí chronické bolesti zad. Lidé s osteoporózou také ztrácejí výšku.

Riziková skupina

Nadměrným řídnutím kostí jsou obecně více ohroženy ženy po menopauze, při které se řídnutí kostí podstatně zrychluje. Pro zdraví kostí je totiž zásadní hormon estrogen, jehož hladina během menopauzy klesá, což mimo jiné ovlivňuje i metabolismus kostní tkáně. Riziko osteoporózy se ještě zvyšuje, pokud menopauza nastoupí přirozeně či následkem operace před 45 rokem. 

Riziko osteoporózy ale zvyšuje i řada dalších faktorů, mezi které patří:

Dlouhodobé užívány vysokých dávek kortikoidů a dalších léků, které ovlivňují vylučování hormonů a kostní metabolismus

Jiné zdravotní komplikace, jako jsou záněty, hormonální poruchy či poruchy vstřebávání minerálů

Rodinná historie osteoporózy, zejména anamnéza kyčelních zlomenin u rodičů

Nízké BMI (index tělesné hmotnosti)

Kouření a nadměrná konzumace alkoholu

Read interesting articles