Rekonstrukce pavilonu E – hotovo!

Rekonstrukce pavilonu E – hotovo!

Published: 18.01.2024

Time to read: 3minutes , 402words

Author: Bc. Jana Gajdošová

Chodec, který míjí v areálu nemocnice budovu s označením „E“ už se nemusí bát, že na něj spadne kus omítky. Naopak si může s potěšením prohlédnout novotou zářící fasádu a upravené okolí budovy, které se také říká „stará interna“. Je to další krok, který učinilo vedení nemocnice ke zlepšení prostředí uvnitř areálu, k úspoře energií, ale také k vyššímu komfortu péče o naše pacienty.

Původně izolační pavilon byl postaven ve 30. letech minulého století, před druhou světovou válkou, a na svou dobu byl velmi moderní svým vzhledem i vybavením. V poválečném období se postupně dařilo vítězit nad infekčními chorobami, proto se celé oddělení přesunulo ze Šumperka do nedaleké Libiny. Důvodem přesunu byla však i větší potřeba lůžek pro pacienty s interními chorobami v šumperské nemocnici. Dodnes se proto pro jeho identifikaci používá také výraz „stará interna“. Stavba byla dlouhá desetiletí v majetku města. Dílčí opravy a úpravy probíhaly uvnitř budovy, na vnější vzhled a komplexní energetická opatření nezbývaly nikdy finance. V budově byla dlouhodobě umístěna oddělení neurologie a plicní. V minulém roce byla završena důležitá jednání o převodu další části majetku v areálu nemocnice a majitelem budov „E“ a „F“ se stala Nemocnice Šumperk a.s. Otevřely se možnosti získat dotaci, a kromě energetických úspor také zlepšit vzhled celé budovy, a tím i areálu nemocnice.

O dotaci z programu „Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost“ bylo požádáno v roce 2021 a na konci stejného roku byla také dotace přiznána ve výši necelých 6,4 milionu Kč. Celkové způsobilé výdaje stavby přesáhly 30 milionů Kč. Dofinancování necelých 24 milionů musela zajistit Nemocnice Šumperk a.s. Akce je vedena pod názvem „Snížení energetické náročnosti Nemocnice Šumperk a.s. - budova E“. Celé dílo bylo dokončeno na konci léta letošního roku. K tomu je potřeba ještě přidat náklady na vnitřní vybavení zdravotnickými přístroji, především nového oddělení akutní lůžkové rehabilitace, ve výši 7,5 milionu Kč a také na kompletní rozvody datových sítí.

V průběhu rekonstrukce nastala mnohá překvapení. Zjistilo se, že je nutné kompletně vyměnit kanalizační napojení, což nebylo součástí původního projektu. Bylo také třeba upravit povrchy před vchodem do objektu, aby byla možná hladká obsluha sanitkami a transportními lehátky. Vše se nakonec podařilo zvládnout.

V prvním poschodí budovy vzniklo zcela nově akutní lůžkové oddělení rehabilitace, kde odborný personál pod vedením primáře MUDr. Tomáše Vilhelma vrací zpět do života pacienty po plánovaných i akutních operacích a mozkových příhodách s obdivuhodnou úspěšností. V přízemí je zachována neurologická a plicní ambulance a ve druhém patře lůžkové oddělení neurologie.



Read interesting articles