Saunování - stále se rozšiřující trend

Saunování - stále se rozšiřující trend

Published: 13.02.2024

Time to read: 3minutes , 444words

Author: PVZ

Saunování je forma rekreace, která k nám přišla ze severních států, kde je nedílnou součástí každodenního života. U nás se těší stále větší oblibě a otevírají se nová a nová saunová centra. Zajímá vás, jak vám může saunování pomoci, a naopak kdy byste si měli saunu dvakrát rozmyslet? Tak potom čtěte dál.

  • Díky saunování se vám může zlepšit krevní cirkulace, jelikož při vysokých teplotách dochází k dilataci cév, což má pozitivní vliv na prokrvení těla a tím pádem i na jeho funkci. 
  • Krátkodobou úlevu může přinést i astmatikům tím, že přechodně zlepšuje plicní ventilaci. 
  • Dále podporuje pocení, čímž podporuje i detoxikační schopnost těla.
  • V neposlední řadě můžeme také zmínit uvolnění svalů od bolesti a navození psychické pohody.

To zní všechno až moc dobře, samozřejmě se zde skrývá i nějaké ALE.

Jasnou kontraindikací pro saunování je příliš nízký, nebo naopak příliš vysoký tlak. Jak už bylo zmíněno výše, saunování pomáhá dilatovat cévy, a tak by tlak mohl klesnout až pod únosnou hranici. Saunování také představuje vysokou zátěž pro srdce, proto i osoby s vysokým tlakem (nebo i s jiným srdečním onemocněním) by se měli před návštěvou sauny poradit se svým lékařem.

Dále různá onemocnění kůže, jako ekzém nebo lupénka, jsou kontraindikací saunování. Ale vše není černobílé. Mnohé zdroje uvádějí, že negativní vliv na ekzém způsobují pouze vlhké sauny, takže například infrasauna by nemusela škodit.

Sauna se nedoporučuje ani v případě jakéhokoliv závažnějšího onemocnění, které představuje zvýšenou zátěž pro organismus.

Na závěr pár tipů pro začátečníky. 

Do sauny nechoďte příliš najezení ani hladoví. Saunování je proces pro tělo vyčerpávající a pálí při něm kalorie, takže být úplně nalačno není vhodné. V případě, že se naopak před saunou přejíte, tělo se bude snažit dostat krev do trávicího traktu. Při saunování je ale třeba udržovat okysličené životně důležité orgány jako srdce, takže si zbytečně přidáváte zátěž.

Po sauně by měl následovat odpočinek alespoň stejně tak dlouhý, jako doba strávená v sauně. Teprve po řádném odpočinku se můžete pustit do dalšího kola. Samozřejmě po každém prohřátí musí následovat ochlazení ve sprše a poté třeba v ochlazovacím bazénku.

Nechoďte zbytečně za své hranice. Pokud je vám pobyt v sauně nepříjemný, točí se vám hlava, nebo je vám dokonce na omdlení, saunu raději opusťte, případně můžete přejít alespoň na místo s nižší teplotou.

Plavky jsou ve většině saunových zařízení zakázané z důvodu, že tvoří ideální prostředí pro množení bakterií a vznik vyrážek, proto je raději nechte doma. Nahota k saunování patří. V saunových zařízeních vám většinou poskytnou ručník a prostěradlo na přikrytí a podložení se. Pokud se stydíte, můžete využít možnost privátní sauny. Některá saunová centra nabízí oddělené sauny nebo čas, kdy je sauna přístupná jen ženám. 


Snad jsme vás tímto článkem do saunování trochu nalákali a budete vědět co a jak. 

Vaše redakce Pracuj ve zdravotnictví 

Read interesting articles