Medical student syndrome

Medical student syndrome

Published: 30.04.2024

Time to read: 3minutes , 496words

Author: PVZ

Syndrom studentů lékařských fakult

Představte si, že se učíte o nějakém onemocnění, jeho projevech a komplikacích a najednou začínáte pociťovat symptomy u sebe. Znáte ten nepříjemný pocit? Možná jste se setkali s Medical student syndrome neboli ,,Syndromem studentů lékařských fakult", dále pouze MSS. 

Co je Syndrom studentů lékařských fakult?

Tento syndrom je zajímavým fenoménem, který odráží, jak může hluboké ponoření do studia nemocí a jejich příznaků ovlivnit psychiku, vyvolat úzkost a nadměrnou vnímavost vůči normálním tělesným funkcím nebo běžným neduhům. Jedná se o většinou dočasný fenomén, kdy student medicíny nebo jiného zdravotnického oboru začíná vnímat symptomy onemocnění, o kterém se právě učí, aniž by měl opravdové potíže. Medical student syndrome není tedy klasifikován jako oficiální onemocnění a jde spíše o neformální termín používaný pro popis určitého psychologického stavu.

Studenti mohou začít pociťovat běžné i vzácné symptomy bez skutečné přítomnosti onemocnění. Například po studiu o srdečních onemocněních mohou někteří studenti vnímat každé bušení srdce jako známku srdečního problému. 

Provedli jsme výzkum, kterého se zúčastnilo dohromady 257 studentů a absolventů českých lékařských a farmaceutických fakult, fakult zdravotnických studií a vyšších odborných škol a na základě získaných statistik jsme sepsali tento článek.

Kdo je nejvíce náchylný k MSS?

Nejčastěji se s MSS setkávají studenti všeobecného lékařství, na druhém místě jsou praktické sestry a na třetím poté studenti zubního lékařství. Naopak nejméně se vyskytuje u záchranářů a nutričních terapeutů. Dle statistik zažily ženy tento fenomén téměř dvakrát častěji, než muži.

V jakém ročníku zažívají studenti MSS nejčastěji?

Obecně se s MSS studenti nejčastěji setkávají v nižších ročnících. Nejvíce tedy v prvním a druhém, o trochu méně ve třetím a čtvrtém a nejmenší výskyt je pozorován u studentů posledních ročníků a absolventů. Pravděpodobně to bude tím, že čím déle je student ve zdravotnictví, tím lépe dokáže odlišit skutečné symptomy od těch vsugerovaných například na základě vlastních zkušeností s nemocnými pacienty. 

Výskyt MSS v jednotlivých ročnících má také souvislost s pohlavím. V prvním a druhém ročníku se s tímto syndromem častěji setkávají muži, ale ve třetím a čtvrtém ročníku převažuje výskyt u žen. Poté se situace opět obrací.

Jaké symptomy a onemocnění u sebe studenti nejčastěji nachází?

Tři nejčastější symptomy u mužů jsou podivná znaménka, bolest na hrudi a arytmie či přídatné ozvy. Ženy naopak trápí bolesti hlavy, podivné bouličky, studené akrální části těla a také bolest na hrudi. Většina respondentů alespoň jednou byla s takovým problémem u lékaře, ale u 72,1% respondentů se diagnóza naštěstí nepotvrdila. 

MSS a jeho ,,přenos" na blízké

Studenti vnímají symptomy MSS i u svých kamarádů a rodinných příslušníků. V tomto případě je velmi zajímavé zjištění, že se tato diagnóza u lékaře většinou potvrdí.

Jak se MSS vyvarovat?

  • Nehledejte symptomy na internetu: Informace z neověřených zdrojů mohou vyvolat zbytečnou úzkost.
  • Přemýšlejte kriticky: Zhodnoťte, zda se vás dané onemocnění skutečně může týkat a pořádně si prostudujte dané téma z ověřených zdrojů.


Pokud vás ale něco trápí opravdu dlouhodobě, je vždy lepší ověřit si, že to není nic závažného. Neváhejte se tedy obrátit na lékaře, který vás buď ujistí, že jste zdravý, nebo vám pomůže včas zahájit léčbu. Pokud úzkost způsobená MSS ovlivňuje váš život, vyhledejte pomoc psychologa.

Read interesting articles