Nikotin a studenti ve zkouškovém

Nikotin a studenti ve zkouškovém

Published: 12.05.2024

Time to read: 2minutes , 357words

Author: PVZ

Snad každý z nás má kamaráda, který mu tvrdí, že bez nikotinu ve zkouškovém nedá ani ránu, nebo sám tím kamarádem je. Jak je to ale možné? Potřebujeme ve zkouškovém ten utlumující pocit nikotinu, nebo má skutečně pozitivní vliv i na paměť? Vše se dozvíte v našem článku!

Nikotin je návyková látka, která se do našeho mozku dostává vysokou rychlostí. Po inhalaci většinou cítíme účinky už během první půl minuty. Primární místa působení nikotinu jsou na nikotinových acetylcholinových receptorech v mozku. 

Jak tady působí? Normálně by se k nikotinovým receptorům dostal samotný acetylcholin, který by následně byl v rámci milisekund degradován acetylcholinesterázou a tím deaktivován a přenos signálu ukončen. Nikotin ale takové omezení nemá. Doputuje k receptoru a acetylcholinesteráza s ním nic nezmůže, jelikož má jiné složení. Zůstává tedy na receptoru a prodlužuje délku vedení signálu. Časem dochází k desenzibilizaci receptoru a také k možnému zmnožení receptorů. Samozřejmě subtypů receptorů je celá řada a každý reaguje lehce jiným způsoben, ale nyní už máte obecnou představu. 

Studie nám zatím ukazují, že díky této schopnosti může nikotin opravdu pomoci ukládání informací do krátkodobé paměti. Jelikož jak víme, celá naše paměť je vlastně jen změť synapsí a neurotransmiterů, a ne nějaké konkrétní místo, kde by se vše ukládalo. 

S dlouhodobou pamětí je to poněkud složitější a je zastáván názor, že na ni buď nikotin nemá vliv, nebo má dokonce negativní účinky. Ovšem pokud vám spolužák tvrdí, že si potřebuje zakouřit, protože potřebuje přes noc projet ještě 100 stran, nesmějte se mu. Je na tom totiž zrnko pravdy.

Nikotin ovlivňuje také množství uvolňovaného dopaminu v mozku za pomoci regulace produkce jiných neurotransmiterů, což může mít za následek snižování frustrace ve zkouškovém. Ale není to tak jednoduché. Časem zasahuje i do normální produkce neurotransmiterů a může způsobit snížené uvolňování dopaminu, pokud nedojde k dodání nikotinu. Proto často abstinující kuřáci bývají ve velmi špatné náladě a často se ke kouření vrací.

Tudíž nikotin vám rozhodně může ve zkouškovém pomoct, ale podobných stimulantů je celá řada a většina z nich nemá tak alarmující vedlejší účinky. Pokud tedy hledáte stimulant k učení, určitě se prvně podívejte jinde. Brzy u nás najdete i článek o doplňcích stravy, který vám možná přinese nějakou inspiraci. 

Read interesting articles