Podpůrný a paliativní tým v Nemocnici Tábor, a.s.

Podpůrný a paliativní tým v Nemocnici Tábor, a.s.

Publikované: 14.02.2024

Doba na čítanie: 2minút , 239slov

Autor: Nemocnice Tábor

Paliativní péče - citlivé téma, které je veřejností oblečeno do spousty otazníků a ještě stále je pro mnohé chápáno jako něco konečného, kdy už „není žádná naděje“. Paliativní péče je obor, který poskytuje péči lidem se závažným onemocněním. Může se jednat o nevyléčitelná onemocnění, ale také onemocnění, které má šanci na vyléčení, ale zásadně ovlivňuje život pacienta. 

 

Přístup paliativní péče je zaměřený hlavně na zvyšování kvality života pacientů i jejich rodin, a to s respektem k jejich přáním a hodnotám. 

 

Paliativní tým se snaží přinést úlevu od projevů nemoci a emoční zátěže, které závažné onemocnění provázejí. Důležitou součástí je otevřená, vstřícná a empatická komunikace s pacientem i jeho rodinou, zachování důstojnosti a poskytnutí podpory. Pacientovi to umožní přesunout pozornost od neustálého přemýšleni o vlastní nemoci a její léčbě do oblasti svého osobního života, rodiny, vztahů. I když to na první poslech může znít paradoxně, tato fáze nemoci se může stát časem vnitřního klidu, vyrovnanosti a osobního růstu.

 

Podpůrný a paliativní tým působí i v naší nemocnici. Ve spolupráci s ošetřujícími lékaři a sestrami všech oddělení pomáháme koordinovat lékařskou péči s respektem k pacientovým přáním a potřebám. 

 

„Vyslyšet přání nevyléčitelně nemocného pacienta, pokusit se mu přizpůsobit nemocniční prostředí, dát mu možnost uspořádat si krátící se čas na tomto světě, chovat se k němu humánně a být oporou i jeho rodině a blízkým. Takové cíle si klade paliativní péče.“  dodává vrchní sestra Neurologického oddělení, Mgr. Eva Rašková a Petra Dušková, hlavní koordinátorka Podpůrného a paliativního týmu. 

Čítajte zaujímavé články