Je praxe v rámci střední zdravotnické školy dostačující?

Je praxe v rámci střední zdravotnické školy dostačující?

Publikované: 27.02.2024

Doba na čítanie: 4minút , 625slov

Autor: Redakcia

Povinná praxe v rámci studia je nedílnou součástí střední zdravotnické školy. Myslíte si, že dokáže připravit studenty na nemocniční provoz? Ne všichni si umí představit, jak taková praxe v nemocnici probíhá. Pojďme se na to společně podívat.

Samozřejmě záleží, na jaké škole studujete, protože studenti každé zdravotnické školy tráví v nemocnici, nebo ve zdravotnických zařízení, jiné množství času. V některých školách mají studenti možnost své první dny v nemocnici strávit už v prvním ročníku, kdy trénují úpravu lůžka a ranní hygienu pacientů. My jsme o tuto možnost přišli z důvodu pandemie viru Covid-19. Tento vir a s ním i uzavření středních škol se s námi táhl i do druhého ročníku, kde jsme přišli o další možnost praxe. Já jsem se rozhodla využít omluvení z on-line výuky pod podmínkou, že budu chodit na výpomoc do zdravotnických zařízení. 

Protože bydlím nedaleko Domova pro Seniory, rozhodla jsem se vypomáhat právě tam. Vzhledem k tomu, že jsem nikdy předtím nebyla ve styku ani s pacienty, ani s klienty, brigáda v DS pro mě byla velkou výzvou, kterou bych ale každému ráda doporučila. Naučila jsem se mnoho věcí, hlavně komunikaci s pacienty, což je jedna z hlavních dovedností, kterou vám praxe dá. Dále jsem se naučila, jak být obstojnou pečovatelkou, a jak vykouzlit lidem úsměv na tváři. Měla jsem možnost zde provést svůj první odběr krve, subkutánní injekce (Clexane, Inzulin), odběr kapilární krve a samozřejmě měřit hladinu cukru v krvi. Ve zmiňovaném domově jsem strávila půl roku a jsem velmi vděčná za to, kolik dovedností jsem si tam mohla vyzkoušet.

Hned po mých osmnáctých narozeninách jsem podala žádost o brigádu v nemocnici. Žádost byla úspěšná a na jaře jsem nastoupila na chirurgické oddělení. Pracovala jsem zde sice na pozici sanitářky, ale i přes to se mě ujaly sestřičky a daly mi za úkol připravovat infúze a odebírat kapilární i žilní krev. V létě jsem docházela na chirurgickou ambulanci, kde jsem si osvojila převazy ran, vyndavání stehů, vyrábění sádrových dlah a odběry žilní krve. Chirurgii a chirurgické obory mohu celkově doporučit. Naučíte se zde nejvíce sesterské práce.

Ve srovnání s praxí v nemocnici s učitelkami, jsem se toho naučila jednoznačně víc sama na brigádách. A proč? Většinou se na ta hlavní oddělení chodí ve více studentech. My jsme například chodili po cca 10 lidech. Tím pádem učitelka nemá čas na všechny najednou. Také místní sestřičky nejsou dvakrát nadšené, když mají na oddělení spoustu lidí navíc a někdy nám dávaly najevo, že překážíme. Přitom každý z nás chtěl být zdravotníkům nápomocný. V nemocnici se nám velmi často stávalo, že nás zaúkolovali pouze sanitářskou prací. Je to pochopitelné, protože tím jednoduše usnadníme práci všem. Ve čtvrtém ročníku by ale každý ocenil více odborné činnosti, hlavně kvůli blížící se praktické části maturity. Samozřejmě všechna oddělení nejsou stejná a každé má jiný režim. Personál v nemocnici se snaží být co nejvíce ochotný, jen někdy je opravdu moc práce a ne každý má náladu na to, aby se plně věnoval studentům na praxi. 

Neříkám, že povinná praxe v rámci studia vám nic nedá. Navštívíte například více oddělení, než když pracujete sám za sebe. Ale pokud opravdu stojíte o to, být jakoukoliv součástí zdravotnického personálu, zkuste si najít brigádu ve zdravotnickém zařízení z vlastní iniciativy. Ti zaměstnanci na vás, jako jednotlivce, budou mít více času, budou se vám více věnovat a dostanete možnost si dané dovednosti více procvičit. 

No a protože ne každý ví, na jakou nemocnici se obrátit, a jak si vlastně takovou praxi, nebo stáž zařídit, je tu pro Vás náš portál PVZ, kde najdete veškeré potřebné informace o jednotlivých nemocnicích a jejich pracovních nabídkách. Poté si sami promyslíte, které zařízení je vám nejmilejší. Nemocniční praxe je velmi důležitá, nejen pro práci ve zdravotnictví, ale i pro osobní život. Proto využijte jakoukoliv možnost se v ní něco nového naučit. 


Eliška Kolesová, praktická sestra

Čítajte zaujímavé články